Cégtörténet

 • 2021

  A járvány elleni küzdelem és a védekezés támogatása továbbra is nagy erőforrásokat emészt fel.
  A vállalatcsoport nyit az orvostechnikai eszközök gyártása felé: A VT ES Kft a VIDEOTON vállalatcsoporton belül másodikként – a Videoton Elektro-PLAST Kft-t követően – megszerezte az ISO 13485 orvostechnikai eszközök minőségirányítását előíró szabványt.
  A 2021-es évre több évforduló is esett: a kaposvári telephely 50.-, a hajdúnánási Ventifilt fennállásának 60.-, míg az új VIDEOTON megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte.
  A globális nyersanyaghiány az év második felére a növekedést lassítja, ugyanakkor épp emiatt az európai gyártás felértékelődik. A VIDEOTON emellett tovább erősíti üzleti kapcsolatait a dinamikusan fejlődő, innovatív piacokon, számos új projektet nyer el ebben az évben is, ezért a vállalatcsoport üzleti kilátásai pozitívak. A cégcsoport várható árbevétele ismét rekord szintű: 220 milliárd forint.

 • 2020

  A koronavírus világjárvány okozta rendkívüli kihívások ellenére a VIDEOTON eredményes évet zárt: a vállalatcsoport konszolidált árbevétele meghaladja a 195 milliárd Ft-ot, és az új üzleti lehetőségek kihasználásával a cég üzleti pozícionáltsága jelentősen javult (pl. elektromobilitás, akkumulátor technológia, illetve feltörekvő start-up cégekkel kibontakozó együttműködések.)
  A globális gazdasági válság ellenére nem álltak le a beruházások sem: a 7,4 milliárd forintnyi fejlesztés 3/4-a technológiai korszerűsítést jelentett. A VT Metal Kft.-nél megindul a gyártás az új cink-nikkel felületkezelő soron.
  A koronavírus elleni küzdelem, a VIDEOTON-nak otthont adó településeken a védekezés támogatása és természetesen a munkatársak egészségvédelme abszolút prioritást élvezett a 2020-as év során: a vállalatcsoport erre fordított kiadásai meghaladják a 150 millió forintot.

 • 2019

  Hatalmas beruházási projektek kerülnek átadásra: megnyílik az új 21-ik századi technikával ellátott VEAS csarnok és 2019. augusztusában napelempark kerül beüzemelésre Székesfehérváron.
  A VT EP-ben elindul a professzionális takarítógépek szerelése és elkészül az első félautomata gyártósor a Metabo akku-packokhoz.

 • 2018

  Rekord méretű beruházások éve, többek között a Videoton egy új EMS csarnok építkezése kezdődik el a VEAS számára, amely a 80 éves Videoton történetének legnagyobb fejlesztése.
  A VIDEOTON új üzleti területek felé terjeszkedik: a vállalat önálló piaci szereplővé válik az akku-pack gyártók köz. A Panasonic megszünteti az európai akku-pack gyártását, s átadja vevői nagy részét és a know-how-t, ezáltal VIDEOTON közvetlen beszállító lesz számos világcégnél az akkus kézi szerszámokhoz és fogyasztási cikkekhez gyártott akkuk terén.

 • 2017

  Újabb prémium termékekkel bővül a portfólió. Kaposváron beindul az AKG márkanevű professzionális stúdió mikrofonok és fejhallgatók gyártása. A VEAS Kft. dinamikusan növekszik: újabb ipari elektronikai megbízásokat szerez.

 • 2016

  25 éves a modern Videoton. A VIDEOTON EAS bulgáriai leányvállalata megalakul, VEAS BG Kft. néven.
  Ezzel párhuzamosan az elektronikai szerelési kapacitás növekszik a VEAS-nál, és megindul az AVM routerek gyártása.
  A VT ES és a VT-Mechatronics Kft. együttműködést kezd az Apex cégcsoporttal. Az ország legmodernebb KTL festési technológiája indul a VT METAL Kft-nél. A Videoton a hazai TOP200-ban 52. helyezését érte el, és fennállása óta először bekerült a régiós (Közép-Európai) TOP500-ba.

 • 2015

  A győri Tipa Kft., aki főként az Audi számára gyárt célgépeket, a Videoton tagjává válik.
  Újabb rekord árbevételt ér el a vállalatcsoport, amely meghaladja a 150 milliárd forintot
  Formlabs 3D nyomató gyártás indul Székesfehérváron, amelyben több tagvállalat is részt vesz: az elektronikát a VEAS Kft., a megmunkált alkatrészeket a VT Metal Kft., a VT ES Kft. festett lemezalkatrészeket gyárt, valamint a termék végszerelését és tesztelését végzi. Kaposváron stúdió mikrofon gyártás az AKG-nak és Li-ion akkumulátor pakkok gyártása indul a Peiker (Valeo) számára. A Mars Drinks ital automaták lemezházait szállítja és szereli a VT ES, amelybe a VEAS gyártja az elektronikát.

 • 2014

  A Videoton a piaci bővülésnél nagyobb ütemű fejlődést tud elérni.
  A VEAS Kft-nél elindul az Osram LED termékek gyártása. A vertikális integráció tovább erősödik: a VT-ASYST Kft és Holding Fejlesztés együttesen mintegy 40 automata gyártógép és 15 automata mérőrendszer fejlesztését végzi többek között a VIDEOTON Autóelektronika Kft, VT Plastic Kft, IBIDEN, DENSO, INFINEON, FESTO, Sanmina számára. A DZU-nál tekercs gyártás indul a Schneider Electric-nek.
  A Figyelő TOP200 nagyvállalatai közül a Videoton Holding ZRt. vehette át a Bisnode Megbízhatósági Díját.

 • 2013

  75 éves a Videoton, Magyarország legnagyobb magyar magántulajdonban levő ipari vállalatcsoportja, és az árbevétele eléri a 100 milliárd forintot.
  Az elektronikai szerelés válik a húzóágazattá: az Emerson csoport több új üzletet ad a VEAS-nak. A GHD részére prémium hajszárító gyártás indul Kaposváron. A VT METAL új galván sorral és két újabb Brother megmunkáló központtal növeli gépparkját. Új lézervágó gép a VTES-nél.

 • 2012

  STS Group Zrt. eladásra kerül. A VT ASYST Kft. megalapítása.
  A Videoton a stabilitását, mint versenyelőnyt használja ki az újrainduló növekedésben.
  A VT Plastic Kft.-nél új üzem kerül megnyitásra, hogy a TE Connectivity együttműködés kiszolgálása biztosított legyen. Új üzletek a VT METAL Kft. Galván üzletágánál: LUK kuplung alkatrészek, HVCC klímakompresszor alkatrész, Infineon hűtőlapok. BOSCH sziréna szerelvények gyártása kezdődik Veszprémben, míg a VIDEOTON Autóelektronika Kft-nél One Access router szállítása indul. A VTES Kft.-nél NCR automata pénztárgépek fémszerelvényeinek gyártása indul.

 • 2011

  A nagy komplexitású gépek integrálásában specializálódott, korábban STS Group-hoz tartozó STS Technology Kft. (ma: VT Mechatronics Kft.) közvetlen többségi tulajdonának akvizíciója.
  Az autóipar részaránya növekszik a Videoton portfóliójában.
  SEWS műanyag alkatrészek gyártása indul a VT Plastic Kft-nél, és új üzletek a Barco, Socomec, BAG cégekkel a VEAS-nál. Megindul a BWI lengéscsillapító elektronika gyártása a VIDEOTON Autóelektronika Kft-nél.

 • 2010

  A Videoton olyan új piacok felé nyit, mint pl. a zöldenergia, és az ipari légtechnika. Az STS Group ZRt., és a Ventifilt ZRt. felvásárlása Magyarországon.
  A válság ellenére intenzív növekedési szakasz indul be.
  Kisfeszültségű rendszer megszakító alkatrészek megmunkálása indul a VT METAL Kft-nél az Eaton/Möller számára. NPI és stratégiai beszerzési tevékenység indult a VT Elektro-PLAST Kft-nél. SMD beültető kapacitás modernizálása FUJI NXT gépekkel (2013-ig összesen 8 gépsor telepítése) a VIDEOTON Autóelektronika Kft-nél.
  MagyarBrands díj elismerésben részesül a Videoton.

 • 2009

  Az ukrajnai telephely áruforgalmának irányítására az IMS Kft. megalapítása, és ukrajnai képviselet / iroda megnyitása.
  Az elhúzódó válság kezelésére a Videoton hatékony költségcsökkentés és válságkezelési intézkedéseket vezet be, emellett további projektek indítása is megtörténik.
  A VT METAL Kft-nél klímakompresszor alkatrészek ónozása a Delphi számára, valamint két új galván sor építése indul meg. A Hager több száz termék gyártását telepíti a VEAS-hoz, valamint megvásárlásra kerül az első Fuji NXT sor. Porfestési technológia indul a VTES-nél, és felfut az ukrajnai kábelszerelési projekt, amely közel 1000 főnek ad munkát.

 • 2008

  Recesszió melletti hatékonyságnövekedés a cél. A törökszentmiklósi, lemezmegmunkálással foglalkozó telephely beintegrálása a VT INFORMATIKA Kft-be, ezáltal kialakul a mai VTES Kft.
  Az akku-pack gyártás a Sanyo-val újraindul. Megvásárlásra kerül a Marcali telephely, és új ukrajnai telephely létrehozására kerül sor, amely az AFL kábelszerelő projektet szolgálja ki. A GE konténer projekt indulása a VT-Rendszertechnika Kft-nél, és új üzletek a DZU-nál: KOPP villamos szerelvények, Liebherr hűtőgép műanyag alkatrészek, Legrand konnektorok, ABB kismegszakítók.

 • 2007

  A BRG és a Semilab eladásra kerül, de a Videoton növekedése folytatódik: autóipar és háztartási eszközök és ipari elektronika a legfontosabb.
  A VIDEOTON HOLDING ZRt. elnyeri az év legjobb magyar TOP 200 vállalata díjat, és megnyílik a VIDEOTON Autóelektronika 5-ös gyára. Braun vasalógyártás indul Kaposváron egy 5000 m2-es új épületben. Suzuki Swift beszállító lett a Videoton.

 • 2006

  A nagyvenyimi KVJ Művek Rt. beintegrálásra kerül a Videoton csoportba. A vállalatcsoport növekedési pályán van: az árbevétel és a munkavállalók létszáma is tovább bővül.
  Az autóipari partnerkapcsolatok erősítése továbbra is stratégiai elem: visszatér az autóipari kábelkonfekcionálás a DZU-hoz. Törökszentmiklóson elindul az autóipari préselt alkatrészek gyártása a Lander (későbbi JCI) számára. A VT Plastic Kft. is Valeo beszállítóvá válik. VEAS Kft. Panasonic plazma TV-khez gyárt PCB-t, és a Sagem számára DLP és LCD TV-ket.

 • 2005

  A korábbi évek nehézségeit követően a Videoton újra növekedési pályára áll. Első befektetések bio-energia projektekbe.
  További portfólio bővülés: Saia Burgess és a Visteon is a VT Autoelektronika partnere lesz. Kaposváron Braun konyhagép gyártás indul, és nagy sorozatú műanyag alkatrészek beszállítása kezdődik a 3M számára. VEAS-nál set-top-box gyártás indul a SAGEM, valamint TV panelek gyártása indul a Samsung számára.

 • 2004

  Megalakul a VIDEOTON EAS Kft. A Hilase Kft. alapítása, és kisebbségi üzletrész vásárlása a RHINOLIGHT és a Holografika Kft.-ben
  Intenzív erőfeszítések történnek a vállalat növekedési pályára állítás érdekében, amelynek eleme a vertikális integráció fejlesztése. Például több tagvállalatát magába foglaló gyártási együttműködést indít el a Videoton az angol, közlekedési irányítási rendszereket fejlesztő Microsense céggel.
  Az autóipari profilra bővülés jellemző: Bosch műszerfal gyártással a VT Plastic Kft. belép az autóipari dekoratív alkatrészek piacára. Emellett tovább erősödik a háztartási kisgép piac: szépségápolási termékek indulnak a Braun részére.

 • 2003

  A veszprémi műanyag fröccsöntő üzem a VT Plastic Kft-be integrálódik, és kialakul a két telephelyes struktúra.
  A kibontakozó IT-szektor válság miatt jelentős élőmunkát és kevés technológiát igénylő projektek, mint pl. a szórakoztató elektronikai termékek gyártásának megszűnése kezdődik, a fókusz áttolódik az ipari elektronika felé.
  Elindul az Eaton-Videoton együttműködés, és az ALSTOM számára vasúti elektronika gyártása kezdődik a VT INFORMATIKA Kft-nél. A VEM Philips (Sagem) faxok elektronikájának gyártását indítja Székesfehérváron. Minőségbiztosítási fejlődés folyamatos: VT Metal Kft és VT Autoelektronika Kft. ISO/TS 16949 tanúsítást szerez.

 • 2002

  Megalakul a VT METAL Kft. a galvanizálás és a fémmegmunkálás összevonásával. Eközben a kibontakozó IT szektort érintő válság miatt jelentős portfólió változás következik be: a munkaerőigényes szórakoztató elektronikai termékek és az IBM termékek gyártása megszűnik, ugyanakkor a háztartási elektronika növekszik: elindul a Philips vasaló gyártás és hajápolási profil bővül, mert a Philips hajszárító gyártás áttelepítésre kerül Bulgáriába, emellett a DZU-ban Schneider Electric számára kismegszakítók és villanykapcsolók gyártása indul. A védelmi (hadi) elektronika megszűnik. A Videoton a legnagyobb önálló EMS cég a Közép-Kelet európai régióban, világviszonylatban az első 30 között, Európában az első 10 között.

 • 2001

  Sárbogárdról kivonul a VDO és a szervezet a VEM részévé válik. A vállalatcsoportnál tovább folyik a mérnöki tevékenység fejlesztése, emellett növekszik a saját anyagbeszerzés, ami további hozzáadott érték növekedést eredményez. A DZU fejlesztése folyik.
  Megindul a Videoton önálló elektronikai beszerzési tevékenysége a Sony Barcelona TV paneljaiba. HP irodai eszközök műanyag alkaltrészek gyártása kezdődik Veszprémben, és Philips hajszárítók gyártása Kaposváron. Elkészül az első Videoton-tervezésű gyártósor a Denso számára, amelynek nyomán a VT Informatika Kft-ben elindul a későbbi VT ASYST Kft.-ként kiváló divízió. A sok új projekt miatt megindul a Videoton Elektro-Mechanics bővítése és új elektronikai szerelő csarnok épül.

 • 2000

  Új stratégia: fejlesztési és termékbevezetési tevékenységek a szolgáltatási portfólióban.
  Csúcstechnológiai fejlesztéssel az első BGA beültetésre és ellenőrzésre képes gyártósor beüzemelése megvalósul, amelynek köszönhetően set-top-box gyártás indul a Bull Electronics céggel. Elindul az EMS épület építése. A Visteon számára termékek horganyzása, valamint a Mezőgép (ma Linemar) részére vegyi nikkelezés indul a VT GALVANO PLASTIC Kft-nél.

 • 1999

  BRG Rt., Semilab Rt., és a Stara Zagora-i (Bulgária) DZU AD megvásárlása, ezzel a Videoton regionális CEM vállalattá válik. A külföldi terjeszkedés mellett a technológiai színvonal emelése a célkitűzés. A magyar piacon új, ipari cégek részére gyártást segítő szolgáltatási profil indul. Bővül az autóipari termékskála: Valeo Electronics együttműködés és a VIDEOTON Autóelektronika Kft. 4-es gyár indulása. Kábelkonfekcionáló vállalat indul Törökszentmiklóson is és a Texas Olaszországból a Videotonhoz telepíti át a gyártását.

 • 1998

  Megalakul a VT Transman Kft. Új stratégia: stabilizáció, optimalizálás, szelektív és önerős fejlesztés. A Videoton teljes körű megoldást kínál, beleértve az anyagbeszerzést, alkatrészgyártást, végszerelést és tesztelést, finanszírozást illetve mérnöki tevékenységeket. A vállalat belép a konyhai kisgépek piacára: elindul a Philips DAP gyártása Kaposváron. Stancoló üzem indul Törökszentmiklóson, és Wagner festékszóró berendezések gyártása kezdődik Székesfehérváron. Bővül a szórakoztató elektronikai termékskála: A VIDEOTON-Audió Kft-nél Sony valamint professzionális Canton, Tannoy, Bösendorfer hangdobozok gyártása indul. A Videoton kunhegyesi telephelyén ismét beindul az autóipari hangszórók gyártása a Goodmans részére.

 • 1997

  Az MBKE cég (ma VIDEOTON Elektro-PLAST Kft., Kaposvár) valamint a törökszentmiklósi és kunhegyesi telephely megvásárlása. A Videoton célkitűzése, hogy teljes körű integrált szolgáltatásokat nyújtson multinacionális partnerei számára. Kaposváron Sanyo akku-packok szerelése indul, ezzel a vállalat belép az akku-pack piacra. Megnyílik az IBM Slider gyár Veszprémben. A VT GALVANO PLASTIC Kft.-nél elindul az OBO Betterman együttműködés. A VIDEOTON Autoelektronikai Kft az elsők közt szerez QS 9000 és VDA 6.1 minősítést a magyarországi autóelektronikai gyártók közt.

 • 1996

  Management buy out: a magánrészvényesek 100%-os irányítása alá kerül a vállalat. VT GALVANO PLASTIC Kft-ből kiválik a műanyag üzletág, létrejön a mai VT Plastic Kft. A stratégia a hatékonyság növelése, és tovább szélesedik a szórakoztató és az ipari elektronikai portfólió. Kenwood autórádiók és Panasonic mini-audiók gyártása indul Székesfehérváron, és Philips mini audio hangdobozok gyártása Veszprémben. A Texas Instruments számára motorvédő kapcsolókat szállít a Videoton. Megkezdődik a kapacitásbővítés érdekében a magyarországi új telephelyek kialakítása, elsőként Jászberényben.

 • 1995

  A Videoton tovább erősíti stratégiai partneri pozícióját, a szolgáltatások bővítésével pedig a hozzáadott érték növekszik. Ugyan a TV gyártás végleg megszűnik, a portfólió tovább bővül: a Videoton megkezdi az ipari elektronikák gyártását az ABB számára, és beindul a mechanikai szerelés a VIDEOTON Autoelektronika Kft-nél. A szórakoztató-elektronika területén is új partnerek szerződnek a vállalatcsoporthoz. High-end CD lejátszó és videó rekorder gyártás indul az Matsushita-Bosch (MB) Video részére.

 • 1994

  A legfontosabb üzleti célkitűzés a horizontális expanzió és vertikális integráció fejlesztése. Megalakul az AFL Videoton Kft. Elindul az IBM Slider projekt, és számítástechnikai alkatrészek gyártása indul neves multinacionális vállalatok részére. Enyingen és Veszprémben több mint 1000 főt foglalkoztató kábelkonfekcionáló tevékenység indul. Újabb autóipari részegységek gyártása kezdődik, és tovább bővül az ipari park: beköltözik a Closure System International.

 • 1993

  A VIDEOTON-MECHLABOR Kft. alapítása. Intenzív kapcsolat- és piacépítési munka veszi kezdetét. Elindul a kábelkonfekcionálás a Michels számára, miközben a Mars Electronics projekt felfut. Az AFL-lel kezdődő munka megteremti a majdani autóelektronikai gyártási profil alapját. Mindeközben a székesfehérávri telephelyen megkezdődik az ipari parkká alakulás: beköltözik az Emerson.
  A VEM Kft-ben felfut a video rekorderek fontos alkatrészének, a ring transzformátornak gyártása, amelyhez a tekercselő automatákat a Videoton mérnökei tervezik és kivitelezik.

 • 1992

  A legfőbb feladat a Videoton átszervezése, krízismenedzsment. Megalakul a VIDEOTON Holding Rt., és az EUROTON-Elektronikai Kft. Alvállalkozói tevékenység bevezetése: gyártás kihelyezési (outsourcing) transzfer projektek megvalósítása szórakoztatóipari, automatizálási és autóipari vevők számára. Az első új elektronikai szerződéses gyártási projekt indulása a Mars Electronics számára.

 • 1991

  Magántulajdonba kerülés: Nyilvános versenytárgyaláson a jelenlegi részvényesek és a Magyar Hitel Bank Rt. és az Euroinvest Kft. megszerzi a vállalat eszközeit.
  Örökölt projektekkel indul az új Videotonban a gyártás: a Philips számára RCD2 finommechanikai szerelést, az Opelnek hangszórók gyártását, az SHW-nek pedig olajszivattyúk gyártását végzi a privatizált vállalat.