Fehérváron és Ukrajnában is segít a VIDEOTON

2022.05.10.
2022.05.10.
A VIDEOTON vállalatcsoportot az Ukrajnában zajló véres háború elsősorban a nálunk dolgozó több száz ukrán munkavállalókon keresztül érint, azonban -mint minden hasonló válsághelyzetben- a VIDEOTON most is igyekszik segítséget nyújtani a rászorulóknak nemcsak Székesfehérváron, hanem Kárpátalján is.

 

A VIDEOTON különböző tagvállalataiban több száz ukrán kollégánk dolgozott és élt Székesfehérváron, többségük évek óta, családjaikat innen támogatva. Természetesen ők elsősorban otthonmaradt szeretteikért aggódtak, akiknek biztonságos ideszállítását azonnal elkezdtük megszervezni. A háború első heteiben összesen 33 főt, köztük 22 gyereket tudtunk egy székesfehérvári kollégiumban elhelyezni. Miután ez megtelt, az egyik jelenleg nem használt gyártócsarnok irodaépületében alakítottunk ki lakhatásra alkalmas szobákat, ahova újabb 40 fő (jelenleg 21 felnőtt, és velük együtt 19 gyerek) költözött be március-április folyamán. Ide további kb 10 fő menekült érkezését várjuk, illetve az épület komfortosabbá tétele, játékokkal való kiegészítése is zajlik. A családok étkeztetését is a VIDEOTON biztosítja, emellett – együttműködve egy székesfehérvári magániskolával – az általános iskolás kisdiákok oktatását is sikerült megszervezni, ukrán anyanyelvű, részben menekült tanárok segítségével, külön iskolajárattal, plusz tanterem felújításával.

A kialakult helyzet miatt a menekültek részéről igény mutatkozott lelki segítségnyújtásra is, ezért a VIDEOTON közreműködésével a helyi ortodox templom nyitvatartását kibővítették, és a dolgozók munkarendjéhez igazították. Emellett szombati napokon bevezették a Szt. Liturgiát, amely népszerű lett az menekültek körében, és országosan is hiánypótlónak bizonyult, mert információink szerint erre már más, távolabbi városokból is érkeznek ukrán hívek.

Tekintettel arra, hogy a VIDEOTON jelenleg is munkaerőhiánnyal küzd, így azok számára, akik munkaképesek és tudnak is munkát vállalni, igyekszünk ilyen lehetőséget is biztosítani, olyan területekre, amelyeket magyar munkavállalókkal nem tudunk feltölteni. A háború előttihez képest most kb. 100 fővel többen dolgoznak ukrán munkavállalók a tagvállalatainkban, sok helyen elősegítve a korábban megszokott magas színvonalú vevőkiszolgálást.

Bár hatalmas tömegek hagyták el hazájukat, Nyugat-Ukrajnában is jelentős a menekültek száma, akiknek ellátása nagy nehézséget jelent az amúgy is háború zilálta ország számára. Ezért a VIDEOTON HOLDING ZRt. a VIDEOTON Dolgozókért Alapítvánnyal közösen, a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül összesen 3,5 millió forint értékű tárgyadományt juttatott el kárpátaljai településekre, amelyekkel az Ukrajna más részeiből érkezett menekültek ellátását kívánjuk megkönnyíteni.

Rát, Nagygejőc és Szürte többségében magyarlakta falvak Ungvár környékén, ahol a háború miatt több száz Kelet- és Közép-Ukrajnából érkezett menekült elhelyezéséről és ellátásáról kell gondoskodni. A menekültek többnyire óvodákban, iskolákban, közösségi házakban laknak, de sok helybéli saját házát is felajánlotta erre a célra. A falvakban élők gondoskodnak a családok élelmezéséről, amely egyre komolyabb anyagi és logisztikai terhet ró a közösségekre.

A VIDEOTON 2015 óta áll kapcsolatban ezekkel a falvakkal: eddig összesen 120 000 € pénzadománnyal segítettük a településeket, akik a felajánlott összegből 14 év alatti gyermekeket nevelő családok számára vásárolnak élelmiszer segélycsomagot. Most azonban a pénzadomány az egyre komolyabb áruhiány miatt nem lett volna megoldás, így az igények felmérése után Magyarországon került összeállításra a szállítmány. Az összesen 15 raklapnyi, tartós élelmiszert (liszt, cukor, étolaj, tésztafélék, rizs, konzerv zöldségek, fűszerek, édességek, rágcsálnivalók), babaételeket, háztartási és babahigiéniés termékeket tartalmazó kamion 2022. május 4-én érkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat beregdaróci raktárához, ahonnan másnap került kiszállításra a három ukrajnai faluba.

A VIDEOTON saját dolgozói számára nyári üdülési lehetőséget biztosít balatoni nyaralóiban. A saját dolgozóink üdülési kereteit nem korlátozó módon ezt most kiterjesztjük a nálunk elszállásolt menekültekre is: számukra az egyik zánkai üdülőnkben való elhelyezést kínáljuk fel. Ezen túlmenően egy jelenleg nem használt, de számukra felújításra kerülő –szintén zánkai- gyerektáborunkban pedig az általunk támogatott kárpátaljai településeken élő gyerekeket, családosokat, (lehetőség szerint menekülteket is) tervezzük üdültetni, várhatóan július-augusztus folyamán.

Forrás: VIDEOTON HOLDING ZRt. / Magyar Református Szeretetszolgálat
Forrás: VIDEOTON HOLDING ZRt. / Magyar Református Szeretetszolgálat