Kapacitásbővítési beruházás a VEAS Bulgária Kft-nél

2022.01.24.
2022.06.07.
Összesen 2,4 millió eurós (860 millió forint) költségvetéssel a VIDEOTON EAS stara zagora-i üzemének kapacitása közel kétszeresére bővül a közeljövőben. A beruházás 50%-ban a magyar kormány Külpiaci Növekedési Támogatás programjának keretében valósul meg.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség a magyar vállalatok külföldi terjeszkedését támogató programot indított. Ennek a programnak a keretein belül pályázott sikerrel a VIDEOTON a bulgáriai Stara Zagorában található üzemének korszerűsítésére, amely a gyártási kapacitás fejlesztését foglalja magába. A teljes fejlesztési elképzelés, ha teljesen megvalósul  beleértve a szükséges épület bővítéseket és felújításokat további, ehhez hasonló értékű beruházást jelenthet majd.

2022. január 21-én, a VEAS székesfehérvári csarnokában Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át a támogatásról szóló oklevelet Bakk Attilának, a VEAS Bulgária Kft. ügyvezető igazgatójának. Az ünnepségen felszólaló Lakatos Péter, a VIDEOTON HOLDING ZRt. társ-vezérigazgatója kiemelte, hogy a cég külföldi beruházása azért is jelent fontos előrelépést, mivel a VIDEOTON teljesítménye kinőtte az ország határait. Sinkó Ottó, a VIDEOTON HOLDING ZRt. társ-vezérigazgatója pedig elmondta, hogy a már jelenleg is rendelkezésre álló bulgáriai üzemet a nemzetközi piaci szerep erősítésének érdekében fogják fejleszteni, mivel a VIDEOTON versenyképességének megőrzéséhez kedvezőbb árszintű gyártóhelyre is szükség van. A 4 cégből álló, 1250 főt fogalkoztató bolgár cégcsoportunk már több, mint 20 éve működik, és a támogatott beruházásból a székesfehérvári modern VIDEOTON EAS-csarnokhoz hasonló színvonalú gyártás megvalósítása a cél.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy a VIDEOTON működése nem csak Székesfehérvár, de a nemzetgazdaság szempontjából is kiemelt jelentőségű, és az egyik legnagyobb, kizárólag magyar tulajdonban lévő VIDEOTON kifejezetten egy olyan cégcsoport, amely követendő példaként áll minden magyarországi vállalkozás számára.

Az ünnepséget követően a miniszteri delegáció megtekintette a VIDEOTON EAS Kft. modern, 2019-ben átadott elektronikai gyártócsarnokát.

Külügyminiszteri látogatás a VIDEOTON-ban
Külügyminiszteri látogatás a VIDEOTON-ban
Lakatos Péter, a VIDEOTON HOLDING ZRt. társ-vezérigazgatója
Sinkó Ottó, a VIDEOTON HOLDING ZRt. társ-vezérigazgatója
Sinkó Ottó, a VIDEOTON HOLDING ZRt. társ-vezérigazgatója
(b-j) Vargha Tamás államtitkár, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szíjjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a VIDEOTON sajtótájékoztatóján
VIDEOTON EAS Kft. üzemlátogatás
VIDEOTON EAS Kft. üzemlátogatás

Pályázati felhívás megnevezése: 

Nemzeti Exportvédelmi Program
Külpiaci Növekedési Támogatás

Projekt címe:

Kapacitásbővítő és a gyártási folyamatok Ipar 4.0 megoldásait megvalósító beruházás Bulgáriában

Támogatás összege:

432 216 210 Ft