30 ÉV

30 éve otthon a gyártásban - Évfordulót ünnepel a VIDEOTON!

Az új VIDEOTON hatezer fővel kezdte meg a működését 1992-ben, és első teljes üzleti évében mintegy 8 milliárd forint árbevételt ért el. 30 évvel később a cégcsoport 21 tagvállalattal, 11 telephelyen (melyből egy Bulgáriában, egy pedig Szerbiában) található, 2021-es várható realizált árbevétele megközelíti a 220 milliárd forintot és a foglalkoztatottak átlagos létszáma (kölcsönzött munkavállalókkal együtt) meghaladja a 9 000 főt. A regionális nagyvállalat a 4. legnagyobb európai székhelyű elektronikai vállalatcsoport.

Három évtizede a fejlődés útján

A VIDEOTON sikere mögött a többszöri megújulási képesség és a folyamatos, a piaci körülményekhez, elvárásokhoz való rugalmas alkalmazkodás áll.

A 90-es évek - alvállalkozói időszak

A vállalatcsoport fejlődése három szakaszra osztható, melynek első időszakát – amely a kilencvenes évek végéig tartott, a klasszikus bérmunkának nevezett tevékenység fémjelez. Ebben az évtizedben jellemzően a partnerek által meghatározott technológián alapuló, munkaigényes projektek jelentették a fő bevételt. A lendület 2000-ben tört meg: a kiugró minimálbéremelés hatására nagy létszámot foglalkoztató projektek mentek el a VIDEOTON-tól (s egyben Magyarországról is).

Az ezredfordulótól az évtized végéig - szerződéses gyártás

A második szakasz az ezredfordulótól az évtized végéig tartott: ezt tekinthetjük az igazi szerződéses gyártás kezdetének.

A VIDEOTON vevőköre kicserélődött: az audio- és egyéb fogyasztási cikkeket egyre inkább az európai központtal rendelkező autó- és háztartási gépipari vállalatok, majd az évtized vége felé felfutó ipari elektronika gyártók váltották fel. Intenzív fejlődés jellemzi ezt az időszakot, amikor teljes felelősséggel járó gyártási kompetencia kialakítására volt szükség, ami már saját alapanyagot, saját technológiát és saját mérnöki tevékenységet feltételezett, és jelentősen megnövelte a hozzáadott értéket.
A harmadik nagy szakasz kezdetét a 2008-2009-es válság jelentette. A gazdasági krízist a VIDEOTON a versenytársainál sokkal jobban viselte, és ismét képes volt a megújulásra. A cégcsoport ezt követően nyerte el mai arculatát, ekkortól alakult ki a jelenlegi cégstruktúra. A 2010-es évektől a terméktervezés korai szakaszától való együttműködés, társ-tervezés és optimalizálás elvárásként jelentkezett a vevők részéről, emellett az automatizálás került a fókuszba, főleg a munkaerőhiány, a bérek növekedése és a magas minőségi elvárások miatt.

2010-es, 20-as évek - szerződéses gyártás 2.0

A válság okozta megtorpanás után – nem függetlenül a sokmilliárdos nagyságrendű technológia-bővítéstől és a kiváló pénzügyi stabilitástól – ismét emelkedő pályára állt a cégcsoport.

Olyannyira, hogy azóta is évről-évre rekordszintű árbevételt realizál a vállalatcsoport. Emellett az egyre zavarosabbá váló világban az EU-n belüli gyártás szerepe felértékelődik, így a VIDEOTON még inkább stabil pont marad partnerei számára.
A vállalatcsoport árbevételének nagyjából 40%-t kitevő autóipar mellett az új, innovatív piacok (mint pl. az akkumulátor-technológia, elektromos autó részegységek, okos-otthonok és otthoni hálózatok) egyre jelentősebb szerepet játszanak a portfólióban, emellett a gyorsan fejlődő start-upokkal és scale-upokkal való együttműködések is nagy potenciált jelentenek. A sok lábon állásnak köszönhetően a koronavírus pandémia nyomán kibontakozott válság–teljes vállalatcsoport szinten- egyelőre nem jelentett visszaesést a VIDEOTON számára.

 

30 beszélgetés munkatársainkkal

Megkérdeztük kollégáinkat, miért választották anno a VIDEOTON-t munkahelyüknek és miért ajánlják másoknak is, hogy kipróbálják magukat nálunk, a több száz különböző terület egyikén.