25 éve Bulgáriában a VIDEOTON

2024.07.05.
2024.07.05.
Csarnokavatóval egybekötött évfordulót ünnepelt a VIDEOTON Bulgáriában.

25 éves évfordulóját ünnepelte a VIDEOTON Bulgáriában. Az 1968-ban alapított DZU ugyanis 1998-ra csőd szélére került, és ekkor szerzett a VIDEOTON HOLDING ZRt. többségi tulajdont az akkora már csak 700 fővel működő stara zagora-i nagyvállalatban.

25 éves a bolgár VIDEOTON
(b-j.): Horváth Zoltán (ig., bolgár cégek), Sinkó Ottó (társ-vez.ig., VIDEOTON HOLDING ZRt., Sasho Saykov (vez.ig. – DZU AD); Klambauer Csaba (ügyv.ig. – VEAS Kft.)

A mostani ünnepségen Sasho Saykov, a DZU AD nyugdíjba vonuló vezérigazgatója foglalta össze a VIDEOTON bolgár jelenlétének két és fél évtizedes történetét, megemlékezve és köszönetet mondva a kulcsszereplőknek. A szerződéses gyártás 1999-ben, IBM merevlemezek javításával indult, majd később Philips hajszárítókat gyártott a VIDEOTON Bulgáriában – egy időben az üzem Európa legnagyobb hajszárító gyártója volt. 2008-ban indult az első NYÁK gyártás, majd 2017-től négy vállalatba strukturálták át a bolgár működést: DZU AD – amely a VIDEOTON bulgáriai vagyonkezelésével foglalkozik; VIDEOTON Bulgarian Holdings – amely elektromechanikai termékeket gyárt; a VT Bulplast műanyag fröccsöntéssel foglalkozik, illetve a VEAS BG, amely a magyarországi VEAS-hoz kapcsolódóan PCBA gyártást (NYÁK beültetést) végez.

A VIDEOTON négy bolgár tagvállalatának együttes árbevétele 2023-ban közel 80 millió € volt, és összesen 1200 embernek ad munkát.

Közel 10 millió € beruházás

Az évforduló mellett Boros Miklós, Magyarország bulgáriai nagykövetének,  Radostin Tanev, Stara Zagora alpolgármesterének és  Iva Radeva, tartományi kormányzónak jelenlétében, ünnepélyes keretek közt került átadásra a VEAS BG megújult gyártócsarnoka, amely – épületkorszerűsítési és eszközberuházásokkal együtt- 10 millió eurós fejlesztést jelentett az elmúlt két évben. A részben HEPA támogatásból megvalósult beruházásnak köszönhetően a VEAS magyarországi alkatrész beültetési (PCBA) kapacitásának közel 60%-a lesz hosszú távon kialakítható Stara Zagorában. – hangsúlyozta megnyitójában Sinkó Ottó, a VIDEOTON vállalatcsoport társ-vezérigazgatója. Az első autóipari projektek ezév során fognak elindulni.

Klambauer Csaba, a VEAS Kft. ügyvezető igazgatója beszédében méltatta a VEAS PCBA technológiája bolgár meghonosításának 14 éves tapasztalatait, kihívásait és sikereit, mindenkinek megköszönve a fejlesztésben való közreműködését, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a csarnokot hamarosan teljesen megtöltik munkával.