Hármas összefogásban készült el az új kémia terem, megújult az IT-infrastruktúra a Telekiben

2020.08.31.
2020.11.25.
Megújult a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola kémiaterme, illetve informatikai rendszere. A beruházások önkormányzati, fenntartói és vállalkozói összefogással valósulhattak meg.

A Teleki Blanka Gimnázium kémia szaktanterem felújításának első munkálatai a tanév végén kezdődtek. Az összesen közel 18 millió Ft értékű projektből a VIDEOTON HOLDING ZRt. 7,9 millió, az Önkormányzat illetve a Székesfehérvári Tankerületi Központ 5-5 millió forintot vállalt.

A kémiaterem a Teleki legnagyobb méterű tanterme, amelynek eddigi modernizációjára éppen azért nem került sor, mert a sok speciális beépített eszköz miatt a beruházás az átlagosnál sokkal költségesebb. A falakon kívül gyakorlatilag minden cserére szorult. Megújult a terem elektromos és informatikai hálózata, cserére került a teljes gépészeti alapvezetékezés és a funkció szerinti használathoz szükséges elszívó kamra. Új csempe és padlóburkolat kialakítása történt. A bútorzat teljes cseréje (új előkészítőpult a diákoknak, új szaktanári asztal, szekrények, padok, székek) mellett a tanterem akusztikájának javítása érdekében álmennyezet is beépítésre került.

Az augusztus 28-án befejezett, a 21. századi elvárásoknak megfelelő terem ezáltal egyben a Teleki legnagyobb befogadóképességű (84 m2)  tanterme is lett, így a szeptember 1-én induló tanévben már nem csak kémiaóra, de egy-egy nagyobb összejövetel is megtartható a felújított falak között, ahol akár a távolságtartás lehetőségei is jobbak.

A felújítást a Videoton Holding Műszaki Csoport, Szabó Andrea vezényelte le.

Köszönet a munkálatokban részt vevő helyi kivitelezőknek a méltányos árazásért és a határidőt tartó minőségi munkáért:

  • Garzon Bútor Cégcsoport (bútorok)
  • Good-Bau Kft. (bontás, kőműves munkák, szárazépítészet),
  • KENT-R Kft. (villanyszerelés)
  • Napfogó Kft. (gépészet),
  • Reál Gres Kft. (hideg burkolás),
  • Szárazépítészet Kft. (álmennyezet),
  • Szegedi Zoltán és Gál Zoltán e.v. (festés-mázolás),
  • Tóth István asztalos mester (épületasztalos munkák),
  • Unicomp Kft. (informatikai végpont kialakítások),
  • és nem utolsó sorban a Gimnázium technikai személyzete

A 2020. augusztus 31-i átadáson Sinkó Ottó, a VIDEOTON HOLDING ZRt. társ-vezérigazgatója is az összefogást emelte ki a felújítás során. Elmondta, hogy az alapötelet a KÉPES program adta, ami hosszú ideje működik sikeresen a városban. "A Videoton Holding számára a természettudományos képzés alapvető fontosságú a munkaerő-utánpótlás tekintetében. Cégünk az egyik legnagyobb foglalkoztató a városban, így kötelességünknek éreztük, hogy segítsünk a Teleki Gimnáziumnak, amely a reáltárgyak oktatásának kiemelkedő képviselője a városban." - tette hozzá a vezérigazgató. 

 

Szintén nagy örömet okoz majd a diákoknak és a tanároknak, hogy a modern kémiaterem mellett a teljes Teleki iskola informatikai rendszere is megújult, amelyhez Sinkó Ottó szülő az SOH kft-n keresztül összesen 3 millió forint támogatással járult hozzá. Mind a gimnázium Budai úti épületét, mind a Sziget Utcai Tagintézményt érintő fejlesztésben a korábbi számítógéppark (összesen 62 gép) felújításra került, míg 4 géppel bővítettük az eszköztárat. Gáncsos István szülő, informatikus társadalmi munkában segített a géppark bővítésében, frissítésében.

Ahhoz, hogy a megújult gépek gyorsabban kommunikáljanak, megtörtént az informatikai hálózat fejlesztése és a hardver eszközök cseréje is. Az új hálózati eszközöket az SOH kft finanszírozta, az optikai gerinc rendszer kiépítése szintén igazi összefogással, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a város és az Alba Innovárt vezető, ugyancsak szülőként is érintett Laufer Tamás segítségével valósulhatott meg. A fejlesztésnek köszönhetően a korábbi igen szerény 10 Mbyte-os átlag sebesség fel- és letöltési irányba is százszorosára, 1 Gbyte-ra nőtt, így a gimnázium egész területén lehetővé teszi a legkorszerűbb digitális oktatást, illetve – amennyiben ismét szükség lesz rá – a tantermi távoktatást is.