Stabil évet zárt a VIDEOTON 2020-ban

2020.12.21.
2020.12.21.
A 2020-as év rendkívüli kihívásai ellenére várhatóan kiegyensúlyozott évet zár a VIDEOTON: a közel 7000 főt foglalkoztató a vállalatcsoport árbevétele valamennyivel a 2019-es szint felett fog realizálódni, és új üzletek tekintetében még kedvezőbbek a kilátások, mint tavaly ilyenkor.

A 2019-es év zárásakor már egy globális lassulás egyértelmű jelei körvonalazódtak, majd a koronavírus okozta világjárvány, és a nyomában fellépő gazdasági krízis példátlan próbatétel elé állította az egész világot és a VIDEOTON-t is. Ennek ellenére, a pénzügyileg stabil, diverzifikált, 21 tagvállalatból álló cégcsoport árbevétele várhatóan eléri a 192 milliárd forintot, miközben az új üzleti lehetőségek kihasználásával üzleti pozícionáltságuk jelentősen javult, ezáltal a 2021-es prognózisuk jobb, mint amilyen a 2020-as volt.

A VIDEOTON portfóliójában továbbra is az elektronikai gyártás és szerelés képviseli a legnagyobb arányt, amely az előző évekhez képest tovább tudta növelni az árbevételét. Iparági megoszlás tekintetében az autóiparban elsőként jelentkező válság ellenére ez a szektor megőrizte vezető szerepét, az elektromobilitás fejlődésével pedig az e-car alkatrész gyártásokhoz kapcsolódó lehetőségeknek köszönhetően új piaci területek nyílnak meg a VIDEOTON számára. Emellett további lehetőséget jelent a vírus miatti felgyorsuló IoT és kommunikációs üzletág növekedése.

A válság ellenére a 2020-as évben nem álltak le a beruházások sem: a 7,4 milliárd forintnyi fejlesztés 3/4-a technológiai korszerűsítést jelentett. A létszámban április-májusban a COVID válság negatív hatásai miatt jelentős csökkenés következett be, ezt az év végére a vállalatcsoport a magyarországi munkavállalókat figyelembe véve szinte teljesen vissza tudta építeni.

A koronavírus elleni küzdelem, a VIDEOTON-nak otthont adó településeken a védekezés támogatása és természetesen a munkatársak egészségvédelme abszolút prioritást élvezett a 2020-as év során: a vállalatcsoport erre fordított kiadásai meghaladják a 150 millió forintot.

Éves összefoglaló 2020

Éves összefoglaló 2020
0.39 MB
Letöltés