Kihívások és lehetőségek - Üzleti fórumot tartott a VIDEOTON

2023.05.12.
2023.05.12.
Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a székesfehérvári Üzleti Fórum, amelyen a VIDEOTON meghívására Fejér megye meghatározó ipari gyártó cégeinek vezetői is részt vettek.

 

„Ismét eltelt egy év, a világban rengeteg a változás, nagy a turbulencia, így ez a Fórum egy kiváló alkalom az együtt gondolkodásra.” – mondta megnyitójában Sinkó Ottó, a VIDEOTON HOLDING ZRt. társ-vezérigazgatója, aki azt is kiemelte, hogy a globális nehézségek ellenére a VIDEOTON „köszöni, jól van”: a 2022-es év eredményes volt, ez az év eddig hasonlóan jól alakul, bár a folytatás tekintetében rengeteg a kérdőjel a következő időszakra, de a kihívásoknak, ahogy eddig, továbbra is meg fogunk felelni. Ezt követően Németh Dávid, a K&H vezető elemzője „A félelem bére – a félelem ára” c. makrogazdasági kitekintésében részletezte ezeket a kérdőjeles tényezőket: kitért a geopolitikai helyzet miatti átrendeződésre, az energiaárak –várhatóan- magasabb szinten való stabilizálódására, az USA-t, EU-t és Magyarországot érintő inflációs várakozásokra is. A munkaerőpiaccal kapcsolatos elemzésében kiemelte, hogy bár hazánkban még mindig rendkívül feszes a munkaerőpiac, sok a nyitott álláshely, azonban az újonnan belépők számára már problémás a munkavállalás, ami a munkaerőpiac strukturális problémájára utal. Megítélése szerint igen nehéz időszakban vagyunk, amikor nagyon bizonytalan a környezet, magas a geopolitikai és gazdasági kockázat, és olyan előre nem predesztinálható események következhetnek be, amikor majd gyorsan kell majd reagálni. Ezért a politikai-gazdasági döntéshozóknak két rossz között kell választani: engedik-e az pénzromlást magas szinten állandósulni, vagy az infláció lenyomása érdekében bevállalnak-e egy kisebb mértékű recessziót.

Az ezt követő panelbeszélgetésben Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. adminisztratív alelnöke, Karikó Zsolt, a Hanon Systems Hungary Kft ügyvezető igazgatója, Kis István, a Harman Becker Kft. ügyvezető igazgatója, és idén első alkalommal Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke, a Videoton részéről pedig Sinkó Ottó és Lakatos Péter társ-vezérigazgatók  vettek részt. A cégvezetők saját piaci szegmensükre vetítve értékelték a makroelemzés során elhangzott megállapításokat: összességében a korábbi évekhez képest pesszimistábban ítélték meg a helyzetet. Németh Dávidhoz hasonlóan kiemelték, hogy jelenlegi nagy bizonytalanság, és az elmúlt időszakban jelentkező forint-árfolyam ingadozás jelenti a legnagyobb problémát, hiszen ezek cégek többnyire exportra termelnek. Ők is többnyire valószínűnek tartanak egy –a közeljövőben elkövetkező- recessziót, és a munkaerőpiac esetében is változásokat várnak: a jelenlegi feszes helyzetet részben külföldi munkavállalók felvételével kezelik, ám a jövőben még inkább kulcsfontosságú lesz a robottechnológia és az automatizálás. Emellett bizonyos szektorokban, amilyen például az építőipar, már érezhetően a kereslet csökkenéshez igazítják a szereplők a munkaerőállományukat, így ezek hamarosan munkaerőkibocsátóvá válik.

A két és fél órás panelbeszélgetés a több mint száz fős közönség kérdéseivel zárult, ám a résztvevők egyetértettek abban, hogy sok nyitott téma maradt, ezért a várhatóan egy év múlva megrendezésre kerülő Fórumon tovább folytatják a beszélgetést.

VIDEOTON Üzleti Fórum - 2023
Kerekasztal résztvevők - VIDEOTON Üzleti Fórum 2023