Háború és COVID - Üzleti fórumot tartott a VIDEOTON

2022.05.13.
2022.06.02.
Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a székesfehérvári Üzleti Fórum, amelyen a VIDEOTON meghívására a régió meghatározó ipari gyártó cégeinek vezetői is részt vettek.

 

A délelőtt első felében Németh Dávid, a K&H vezető elemzője adott átfogó makrogazdasági körképet a kb. 100 fős hallgatóságnak. Prezentációjában kiemelte, hogy a globális nyersanyagárak emelkedése jelenti a legnagyobb problémát a világon, amelyek magas inflációhoz vezetnek a legtöbb országban. Szerinte nálunk is gyors áremelkedésre lehet számítani a következő időszakban, így megvan az esély arra, hogy elindul egy kedvezőtlen folyamat: a korábbi, évi egyszeri béremelkedések helyett évi többszöri béremelések időszaka jöhet, ami bérinflációs spirál kialakulásához vezet. Sinkó Ottó, a VIDEOTON HOLDING ZRt. társ-vezérigazgatója szintén a nyersanyag – különösen az energiahordozók – piacainak magas volatilitását tartja a legnagyobb kihívásnak, emellett felhívta a figyelmet, hogy globalizáció az elmúlt években több zökkenőt is elszenvedett: a fenntarthatóság, az ellátási láncok problémája, a különböző geopolitikai feszültségek miatt rugalmasan kell értékelni a VIDEOTON mozgásterét. A vállalatcsoport rövid távú működése szempontjából több szűk keresztmetszeti tényező közül továbbra is a munkaerőhiány a legdominánsabb Sinkó Ottó szerint.

Lakatos Péter előadásában kihangsúlyozta, hogy a gyorsan változó helyzetben szükséges a korábbi tabuk elfelejtése. A VIDEOTON társ-vezérigazgatója szerint az üzleti kapcsolatokban „kooperatív öncélúságra” kell törekedni a feleknek: felvállalni az érdekeinket, de tekintettel és megértéssel fordulni a partner felé. Ő is kiemelte, hogy a munakerőpiaci helyzet miatt nagy kihívásokra kell felkészülnie a magyar gazdaságnak, mai tudásunk alapján több munkavállaló ugyanis külföldi munkaerő bevonzása nélkül nélkül elképzelhetetlen. Ehelyett a képzett, motivált munkaerő kitermelése lenne a megoldás, mert a nap végén ez is hozzájárul a cég hatékonyságához.

Az ezt követő panelbeszélgetés során nagyvállalati vezetőkkel vitatták meg az elmúlt év kihívásait és a lehetőségeket az előadók. Abban a résztvevők többnyire egyetértettek, hogy évtizedek óta nem látott problémákkal néz szembe a magyar gazdaság. A korábban nagyon jól kiszámítható autóipar teljesen megváltozott, több cégvezető is megjegyezte, hogy nem azt gyártják, amit megrendelnek, hanem amiből van alapanyag. Az ártárgyalások gyakorlatilag eltűntek: vagy megveszik az alapanyagot annyiért, amennyiért kínálják, vagy a beszállító eladja másnak. További problémát jelent mindenki számára a munkaerőhiány, egyre inkább az a szemlélet kell, hogy domináljon, hogy a munkavállalónak nem munkát, hanem 10-15 éves karriert kell kínálni.

A fenti nehézségektől többé-kevésbé minden megszólaló által képviselt cég szenved, ugyanakkor a vezetők abban egyetértettek, hogy sikeres stratégia kizárólag a kreatív gondolkodáson és aktív cselekvésen alapulhat. Aki így tesz most, az megerősödve kerülhet ki a válságból.

 

VIDEOTON Üzleti Fórum - 2022
Németh Dávid (K&H) előadása - VIDEOTON Üzleti Fórum 2022
Kerekasztal résztvevők - VIDEOTON Üzleti Fórum 2022