Hatos vörös vércse-ikrek születtek a VIDEOTON Ipari Park területén

2021.06.28.
2021.06.28.
A madarak védelme mindig nagyon fontos volt, viszont a folyamatos építkezés egyre inkább kiszorítja őket természetes élőhelyeikről. Éppen ezért nagy dolog, hogy pont a VIDEOTON székesfehérvári Ipari Parkjában, az egyik korábban kihelyezett ládában telepedtek le ezek a vörös vércsék. A VIDEOTON a zöld területek meghagyásával ideális élőhelyet biztosított nekik, és a cégcsoport mára már nyugdíjas dolgozója, Nagy Gábor kezdeményezésére költőládákat is kihelyeztek.

Az újszülött madarakat Fenyvesi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park madarásza gyűrűzte meg. „A madárgyűrűzés azért fontos, mert ez olyasmi a madaraknál, mint nálunk a személyi igazolvány” – meséli László. „Ez alapján tudjuk a pontos születési helyét és idejét, származását, és miután elpusztul a madár, ki tudjuk következtetni, hogy meddig élt, és merre járt. Nagyon érdekes visszakövetni, hogy merre járnak a madarak életük során. A gyűrűzésnél kivesszük a fiókákat a fészekből, és egy kis fémgyűrűt helyezünk fel az egyik lábukra. Fontos, hogy eközben nagyon vigyázunk rájuk, semmi bántódásuk nem esik.”

A most 2 hetes fiókák 4 hetesen fognak kirepülni, majd 1-2 hétig a környéken maradnak, később pedig már egyáltalán nem járnak vissza ide, hanem új fészkelőhelyet keresnek maguknak, amiből sajnos egyre kevesebb áll rendelkezésre. „Hatos iker vörös vércsék egyébként egész Fejér megyében nem születtek, így az itteni fiókák esete tényleg különleges.” – árulta el a madarász.

A láda, amiben fészkelnek, 4 éve van kint, most végre idetalált egy vércsepár – tudtuk meg Nagy Gábortól. Ez a költőláda annyira biztonságos, hogy a benne lakó madarak védve vannak az időjárási viszontagságoktól, illetve náluk nagyobb ragadozóktól is. Nagy esély van arra, hogy ha ezek a körülmények megmaradnak, később is visszatérnek ide a vércsék. Az Ipari Park mögötti füves és fás terület szinte teljesen érintetlen, ezért tökéletes élőhelyet biztosít a madaraknak. Ezen a ládán kívül pedig az elmúlt években összesen 20 darabot helyeztünk ki cinegéknek, mezei verebeknek és búbos bankáknak. Búbos banka sajnos a 4 év alatt még nem költött, de a másik két faj évente összesen 100-150 fiókát röptet ki.