COVID-19 járvány: Tájékoztató a VIDEOTON által bevezetett intézkedésekről

2020.04.06.
2020.04.06.
A VIDEOTON számára a biztonságos működés és a partnereink felé vállalt kötelezettségeknek való megfelelés mellett munkavállalóink egészsége a legfontosabb, ezért intézkedéseket vezettünk be.

A köznyelvben (új) koronavírusként ismert, Európát is elérő járvány hatalmas kihívás elé állítja az érintett országokat, egészségügyi rendszereket, intézményeket, vállalatokat és magánszemélyeket egyaránt. A vírus sajnos már Magyarországon és Bulgáriában is okozott megbetegedéseket, amelynek kapcsán a rendszerváltás óta nem látott korlátozó intézkedések kerültek bevezetésre.

A VIDEOTON számára a biztonságos működés és a partnereink felé vállalt kötelezettségeknek való megfelelés mellett munkavállalóink egészsége a legfontosabb, ezért a következő intézkedéseket vezettük be:

Egészségvédelmi intézkedések:

  • Már jóval a pandémia és veszélyhelyzet kihirdetése előtt üzemeinket, irodáinkat és közösségi tereinket felszereltük kézfertőtlenítő állomásokkal, és a hatékony védekezéssel kapcsolatos tájékoztató anyagokat osztottunk meg munkatársainkkal.
  • Épületeinket folyamatosan fertőtlenítjük.
  • A külföldi utazásokat illetve a külföldről érkező látogatásokat csökkentettük, illetve megszüntettük.
  • Széles körben alkalmazzuk a részleges, vagy teljes távmunkát minden olyan munkatársunk esetén, akiknek munkaköre ezt lehetővé teszi, ezzel is elősegítve a kontaktcsökkentést. Az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközöket biztosítjuk.
  • Munkatársaink számára a folyamatos kézfertőtlenítés mellett maszkokat biztosítunk, amelyeket belátásuk szerint használhatnak.
  • A telephelyeinkre érkező külső látogatások számát a szükséges minimumra csökkentettük.
  • Folyamatosan figyeljük és elemezzük a helyzetet, tartjuk a kapcsolatot az helyi és országos irányító szervekkel, és az előírásokat maximálisan betartjuk.

Tagvállalataink működésével kapcsolatos tájékoztató:

Gyártó tagvállalataink már korábban tapasztalták a járvány okozta nehézségeket az ellátási láncokban, azonban ezidáig a VIDEOTON összes üzemében zavartalanul folyt a termelés. A VIDEOTON cégcsoport szerteágazó tevékenysége folytán több piaci területen jelen van, ugyanakkor számos (elsősorban autóipari) partnerünk már leállította vagy csökkentette a termelést. Ez a következő tagvállalatainkat érintette:

  • A VT Autóelektronika Kft. 2020.április 6-19 között csökkentett kapacitással működik, lekövetve az autógyárak a sajtóból is ismert leállását.
  • A VT Metal Kft. bizonyos, szintén az autóiparnak szállító felületkezelő üzemeiben csökkentett heti gyártásokra vált. Ez április hónap első hetében a csütörtök és pénteki munkanapokon való gyártások elmaradását jelenti, amely során elvégzik az üzemi karbantartási feladatokat. A későbbiekben bejövő megrendelésállománytól függően várhatóan fenntartják a gyártási kapacitás csökkentését és heti 3-4 napos üzemre állnak be.

A fenti kapacitásszűkítések kizárólag a megrendelői oldal igényeinek leképezései, anyagelérhetőség és munkaerő rendelkezésre állás szempontjából teljesíteni tudjuk a vevői igényeket.

Bár a külső tényezőket nem tudjuk befolyásolni, és a helyzet napról-napra változik, emiatt előfordulhat, hogy újabb lépések válnak szükségessé, amelyek új megoldásokat igényelnek. Munkatársaink a megváltozott körülmények és a veszélyhelyzet ellenére is kitartóan néznek szembe a kihívásokkal, amelynek köszönhetően ezidáig zavartalanul tudtunk az ütemterveknek megfelelően teljesíteni. Ezúton is köszönjük kollégáinknak, hogy ezt lehetővé tették.

Természetesen a jövőben is transzparensen és haladéktalanul adunk tájékoztatást a vírushelyzettel kapcsolatos lépéseinkről és helyzetünkről úgy a munkavállalóinknak, mint a partnereinknek.