5 év múlva a világ - Üzleti fórumot tartott a VIDEOTON

2024.05.22.
2024.05.22.
Immár ötödik alkalommal került megrendezésre a székesfehérvári Üzleti Fórum, amelyen a VIDEOTON meghívására Fejér megye meghatározó ipari cégeinek vezetői is részt vettek. A cégvezetők az elkövetkezendő 5 év kihívásait és lehetőségeit mérlegelték a mintegy 130 fős hallgatóság előtt.

 

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármesterének megnyitója után Sinkó Ottó, a VIDEOTON HOLDING ZRt. társ-vezérigazgatója kiemelte, hogy az autóipar jelenleg több bizonytalanságot is rejt, miközben új piacok és új lehetőségek is megjelennek. Ezt követően Lakatos Péter társ-vezérigazgató rövid köszöntőjében hangoztatta, hogy az új körülményekhez való alkalmazkodás kulcsa a gondolkodásunk megváltoztatása. A Fórum Németh Dávid, a K&H vezető elemzője előadásával folytatótódott, aki „Kapuk a létben” c. makrogazdasági kitekintésében rámutatott, hogy magas a magyar költségvetési hiány, az infláció nem éri el a jegybanki célt, ez pedig veszélyt jelent a forint árfolyamára is akkor, ha a világgazdaság kibillen a mostani, kényes egyensúlyából. Foglalkozott munkaerőpiaci kérdésekkel, kiemelve, hogy a magyar társadalom továbbra is elöregedő tendenciát mutat (bár ennek üteme lassul), illetve felhívta a figyelmet arra is, hogy érdemes növelni az iskolázott munkaerő arányát, miközben a rekreációs idő növekedése hosszú távon a hatékonyságot segíti.

Az ezt követő panelbeszélgetésben a meghívott cégvezetők saját piaci szegmensükre vetítve értékelték a makroelemzés során elhangzott megállapításokat és az elkövetkezendő 5 év várható trendjeit. A résztvevők nagyrészt egyetértettek abban, hogy Kínával szemben védővámokat kell alkalmazni Európában, ez azonban nem oldja meg a kontinens versenyképességi problémáit. A jövő nagy kérdése, hogy a következő 5-10 évben mely területeken tudja Európa felvenni a versenyt.

A 2,5 órás fórum végeztével a vállalatvezetők egyetértettek abban, hogy sok nyitott téma maradt, ezért a várhatóan egy év múlva megrendezésre kerülő Fórumon tovább folytatják a beszélgetést.

VIDEOTON Üzleti Fórum - 2024
Kerekasztal résztvevők - VIDEOTON Üzleti Fórum 2024