Eredményes évzárás, dinamikus évkezdés a Videoton EAS Kft.-nél

Székesfehérvár, 2013.06.06.Közel 200 fős létszámnövekedéssel, 3,8 milliárd forintos forgalomnövekedéssel, valamint csarnokbővítéssel zárta a tavalyi évet a VT EAS Kft., és egy 450 millió forintos technológiai fejlesztést célzó beruházási csomaggal, valamint épületbővítéssel indítja az ideit.

A Videoton elektronikai szereléssel foglalkozó székesfehérvári leányvállalata, a Videoton EAS Kft.25 %-os létszám és 40%-os forgalomnövekedéssel büszkélkedhet a 2012-es évre vonatkozóan. A több mint 700 főt foglalkoztató leányvállalat a jelentősen megnövekedett forgalom megvalósítása érdekében már tavaly is nagymértékű technológiai fejlesztéseket hajtott végre, valamint egy közel 3000m2-es gyártóterülettel bővült az év második felében. A csarnokba három projekt került át, így az új helyen összesen közel 350 féle terméket gyártanak teljes volumenben. Itt is megtalálható tevékenységüknek szinte teljes palettája, úgy, mint az automata SMT beültetés, hullámforrasztás, kézi beültetés, valamint végszerelés és minden szükséges tesztelési folyamat is. A csarnok lehetőséget ad az üzletek további bővítésére, hiszen további 3000 m2–nyi terület maradt még szabadon.
A 2013-as évet a Videoton tagvállalata újabb technológiai beruházásokkal és épületbővítéssel kezdi. A kapacitást bővítő és technológiai fejlesztést célzó beruházási csomag 500 millió forint összértékű berendezést tartalmaz.
„A több lépcsőben megvalósuló beruházás első szakaszában egy új szelektív forrasztógép és perifériái, egy új hullámforrasztó gép és egy komplett szelektív lakkozó sor megvásárlása indult el. Ezt követően egy további AOI (Automatic Optical Inspection) berendezéssel bővíti meglévő kapacitásait a vállalat. A berendezések 2013 második negyedévében érkeznek, a sorozatgyártás pedig az év közepétől indulhat el az új eszközökön.” – mondta Klambauer Csaba a Videoton EAS Kft. ügyvezető igazgatója.
A technológiai beruházás további lépcsőiben egy új paneltisztító és tisztaságmérő berendezés, egy speciális 3D lézeres mérőberendezés, egy ún. „flying probe” tesztberendezés, valamint egy további szelektív forrasztógép és annak kiszolgáló egységeinek beruházására kerül még sor a 2013-as évben.
Egy új, idén induló projekthez pedig felvetődött az igény átmenő furatos alkatrészek beültetését végző új berendezések beszerzésére is. A gépek üzembeállítása az év második felére várható.
A tagvállalat az idei beruházásokkal párhuzamosan a meglévő főépületét még további 400 m2-rel bővítette, ahol új irodák, öltözők és szociális blokkok kerültek kialakításra. Erre részben a növekvő létszám miatt volt szükség, részben pedig a nagyobb helyet igénylő új technológiák és termelés végett.
Az említett technológiafejlesztésekkel a Videoton EAS Kft.-nek a fő célja, hogy bővítse meglévő gyártási kompetenciáját annak érdekében, hogy az új, egyre növekvő vevői elvárásoknak is maradéktalanul meg tudjon felelni. A válság óta 2,6 milliárd forint technológiai beruházást valósított meg a tagvállalat, amivel párhuzamosan árbevétele közel 6,5 milliárd forinttal nőtt, s ez a tervezettek szerint 2013-ban tovább növekszik majd.
A VEAS az elmúlt években folyamatosan új vevőkkel és projektekkel bővült, ami egyúttal azt is magával hozta, hogy termékportfóliója is gyökeresen megváltozott. A korábbi nagy sorozatú elektronikai szerelést szinte teljes egészében felváltotta a kis sorozatú, nagy diverzitású komplex termékek gyártása. A tagvállalat sikere a vevők rugalmas kiszolgálásán és a versenyképes áron nyújtott, magas színvonalú szolgáltatáson túl köszönhető a közelmúltban elindult technológiai fejlesztést és kapacitásbővítést célzó beruházásoknak is.