Ismét kiváló félévet zárt a Videoton!

Székesfehérvár, 2015. augusztus 03.A Videoton vállalatcsoport az év első felében 15%-al növelte az árbevételét, amely így meghaladja a konszolidálás előtti 82 milliárd Forintot, a 2014 év első félév 71,4 milliárdos értékével szemben. A 2014. évi konszolidált pénzügyi adatok szerint a TOP 100-as listán a Videoton vállalatcsoport a 2014-es árbevétele alapján, a 61. helyen helyezkedik el, ezzel 6 helyet javított pozícióján az előző évihez képest.

A hazai termelő cégeink létszáma a 12 hónappal ezelőttihez képest mintegy 400, az év eleihez képest pedig mintegy 100 fővel növekedett, amely így az 5700 főt meghaladja. A teljes - szolgáltató és külföldi cégeket is magába foglaló - létszám hasonló mértékben növekedett, meghaladva így a 9500 főt. A növekedés nagyobbik része az elmúlt évekkel összhangban az autóipar illetve az elektronikai szerelés területén valósult meg.

Ez évben az Európai Unió ipara kb. 2%-al, az autóipara pedig kb. 8%-al növekedett. Így az ipari átlagot jóval meghaladó növekedésével a Videoton vállalatcsoport növelte piaci részesedését és vélhetően javította igen előkelő pozícióját az Európai Unión belüli szerződéses gyártó cégek között, ahol eddig is az első 5 között szerepelt.

A létszám növekedés rendkívüli erőfeszítéseket követelt meg a vállalatcsoporttól. A növekedés legfőbb korlátja a munkaerő, már nem csak a szakképzett, de a betanított területen is. Nagy kihívás a hazai munkaadóknak a versenyképes nemzetközi szaktudással bíró munkavállalók megtartása,  ami elkerülhetetlen az egyre komplexebbekké váló technológiák és az új üzletek tekintetében.

A vállalatcsoportban a bérek és keresetek idei növekedése már jóval meghaladja az országos átlagot, de további intézkedések szükségesek.  A munkaerő-piaci versenyképességének növelése érdekében a Videoton vállalatcsoport idén a hozzáadott érték mintegy 8%-os növekedéséből származó fedezet növekményt a bérköltségek növelésére fogja fordítani. Ezzel együtt a következő időszakban a munkaerő, mint szűk keresztmetszet figyelembe vételével a hatékonyságjavítás, a csapatmunka erősítése és az automatizálás az első számú prioritás, ami megelőzi a növekedést is.