news fej hun

ISO 50001

Energiahatékonyság

A VIDEOTON Holding ZRt. telephelyeinek primer- és szekunder energia fogyasztása az épületek fűtésének, hűtésének, világításának, technológiai berendezéseinek működtetésére fordított energiafelhasználás együttese.

A Társaság évről-évre kiemelt figyelmet fordít az energiahatékonysági lehetőségek feltárására, költséghatékony megvalósítására.

Fűtési célú hőenergia

A telephelyi fűtési célú hőigények jelentős részének biztosítása központi fűtőműben megtermelt hőenergiával történik. Az elmúlt években végrehajtott fejlesztéseink eredményeit is figyelembe véve:

-  egységnyi hő előállításához felhasznált földgáz mennyisége (bázis 2014.): ~ 20 %-kal csökkent

-  a szolgáltatási folyamat energiamérlege real-time rendszerben figyelemmel kísérhető

 iso50001

Központi levegőtermelés

A székesfehérvári telephelyen a sűrített levegő előállítása központi kompresszorházban történik. A központosított levegőtermelés lehetővé teszi a fogyasztói igények környezetbarát és hatékony ellátását:

-  a levegő termelés során keletkező hulladékhő teljes egészében hasznosításra kerül a telephelyi távhőellátásban

-  üzemelő kompresszoraink korszerű, alacsony fajlagos energia-felhasználású gépek, melyek vezérlését gépcsoportvezérlő biztosítja

 

A sűrített levegő termelés jelentős energiafelhasználású folyamat, ahol 2018-ban modernizálásra került a levegő szárítását végző szárító géppark:

 

-  a megtermelt levegőt teljes egészében inverteres meghajtású energiahatékony hűtőgépekkel szárítjuk

-  a szárítás villamosenergia-igénye közel a felére csökkent

iso50001 2

Energiahatékonysági intézkedésekkel a felhasznált villamosenergia mennyisége, és a felhasznált energia CO2 emissziója ~50%-kal csökkent.

Székesfehérvár, 2019. május 31.